14 October 2013

Det här med säkerhet

Nu har jag suttit och gogglat på bilbarnstolar halva kvällen.

Rekommendation: Att barn åker baklänges i bilbarnstol upp till minst fyra års ålder.
Verklighet: Benen slutar få plats där senast vid 3-årsåldern.
Verklighet: Vi har två bilar, varav den ena så småningom ska bytas ut mot nån paku-aktigt.
Verklighet: Vi har en bakåtvänd bilbarnstol som lillknattfnatt åker i bakvänt i pappas bil och framvänd i min. En framåtvänd bältesstol (sitter endast fast med bilbältet, inga egna bälten) som storknattfnatt har i pappas bil och en sittkudde (låg, utan sidoskydd) som storknatten har i min bil.

Förra fredagen besökte jag alla närliggande loppisar utan resultat och ikväll har jag då googlat nya och halvanvända och funderat på säkerhetsrekommendationerna och är helt snurrig i huvudet.

Helst skulle storknatten då ha TVÅ bältesstolar, en för varje bil, men är det nu så nödvändigt om vi snart byter till paketbil, ryms det ens en sån in dit?
Ännu värre med lillknatten då. Helst skulle han få åka baklänges i båda bilarna, men sen när det blir paketbil kan det bli svårt med det också. Och ett drygt år in i framtiden kommer dessutom hans ben att vara för långa för bakvänt åkande igen.

Vad är normal säkerhet och vad är att vara fjantigt orolig och oekonomisk. Nåja, allt går att sälja på torget när det blir obehövligt, men ändå!

2 comments:

Anonymous said...

Känner till problemet. Jag undersökte noga vilka stolar som hade fått bra testresultat och sen när vi äntligen skaffade en stol åt barnbarnet så räckte det inte länge innan vi måste inse faktum, det gick inte att ha den med ryggen i färdriktningen trots att våra bilar inte är små och trots att barnbarnet är ganska litet för sin ålder. Dessutom går det inte att ha stolen i den ena bilen eftersom det finns krockkuddar bakom i den. Om vi nu behöver transportera det äldre barnbarnet så använder vi hans egna stol, den är lättflyttad.
Men vi borde skaffa en stol till. Och den stolen som finns är monterad i den bil som faffa normalt använder och då är den ju förstås inte tillgänglig om det plötsligt behövs transport!
Fammo Maj

Höperöt said...

Jo och det som ställer till mest är när det plötsligt är "någon" som ska köra barnen och denna inte har en enda bilstol i sin bil.
Tack och lov har jag en jättesnäll kollega som donerade sin gamla bakåtvända barnstol till oss sådär bara! Fint med sådana människor!