26 November 2009

Kalsare!

Flergångs eller engångs, vilkendera ÄR nu på riktigt miljövänligare? Och framför allt billigare?
Engångs köps och slängs det mellan 6000 och 7000 för en liten krabat.
Flergångs kan kosta allt mellan himmel och jord, tvättmedel var tredje dag inberäknat, då krävs det en 40-50 stycken (typ) och dom går sen att använda igen.

Jag skulle gärna vara sådär flexibelt miljösträvande. Strävnde alltså, inte absolut korrekt ur miljöhänseende, utan miljövänlighet inom praktiskhetens gränser. Använda engångs då när det faktiskt sparar bekymmer, när man är på besök hos någon, när man är på resa, när man är på stugan som hastigast. Och sen när situationen inte kräver snabbt och smärtfritt så skulle jag gärna använda det ekologiskare alternativet.
Bra så långt!

SEN först kommer vi in i djungeln.
Jag hade ingen aning om att det fanns så många alternativ, metoder och sätt!
Det finns praktiska all-in-one paket, en flergångsblöja som beter sig exakt som en engångsblöja, hela tvättas på en gång, men torkar saaakta och är svindyr!
Sen finns det innerblöja med ytterblöja i vattentätt syntetskal. Då slängs bara den smutsiga innerblöjan i tvätten och ytterblöjan kan hastigt och lustigt bara sköljas under handduschen. Praktiskt, men dyrt! Alternativet är att vika en tygtrasa enligt olika konstellationer och lägga in den i plastskalet. Direkt billigare och torkar på nolltid!
En variant till detta är motsvarande innerblöja eller tygtrasa och ytterst ett kraftigt uppsugande material som ändå håller någorlunda torrt och andas. Den klassiska stickade blöjbyxan eller ett modernare fleece-skal.
Enligt experter ska det alltså räcka med att vädra (?) yllebyxan om den inte fått fläckar (läs: kakka) och sedan använda den igen och dethär kan man hålla på med ett par veckor innan den faktiskt måste ta sig ett bad (i handtvättsbaljan).
Ytterligare en metod är antingen täta skal eller uppsugande skal med en ficka dit du bara sticker in ett uppsugande inlägg, men dethär verkar något suspekt... Allt måste ju ändå tvättas när insidan på fickan är det som blir smutsigast.

Sedan finns det ju nedbrytbara engångsblöjor, men då tsj inte behagar bidra med biojäte-kärl på gården så är ju det sak samma! Murp!

Så jag vet vilket som är billigast, tygtrasor och heimlaga fleece- och yllebyxor, men sedan kommer då lathetsfaktorn och praktisk-inverkan in i ekvationen. Svåra beslut för en modern, miljösträvande, lite smålat, blivande mamma...

(Men för att dom var så gulliga så testade jag ändå sticka ett par sånahär:


Den moffarutiga filten inköptes hastigt och lustigt från prisma för 5 ekorskinn för att ha nåt att slänga över soffan när vi flyttade in allt annat i lägenheten. Den är fortfarande kvar där...)

3 comments:

Anonymous said...

Plötsligt känns din värld så långt ifrån min, och ändå har du just flyttat närmare :)

Så roligt att du bloggar igen!

/Sbyn

Anna said...

Ja jag har lite svårt att förstå att det snart är min verklighet =S Men i brist på förstånd så kan man ju alltid ha en klar strategi iaf!

Så med andra ord är det här viktiga grejjer!
Tycker verkligen att du ska ta upp dethär med ekoblöja vs engångsblöja där hemma du med, för att vara ute i god tid ;)

Maije said...

Herreguuud! Jaja. Om jag av nån anledning sku bli gravid i framtiden har jag iaf en expert då. Fortsätt håll dig uppdaterad med det senaste inom ekomamma-branschen för här har du en som vet NADA. Rekommenderar webbshoppar för vardagssaker som infokälla om vad som faktiskt finns och lönar sig också. Gemenskap Grön är en och sen har vi en finsk... som jag glömt men är medlem i. Jag har beställt exakt NOLL gånger. Antal ekologiska varor införskaffade på S-market: oräkneligt.

S-bonuskortti?

URgha.