30 October 2011

sova.nu

Nej prkl!
Tur att jag bara har två arbetsdagar kvar för sen när jag kan sova dagtid blir det nog nappavvänjning och sova-själv metoden för hela slanten. Och det här skyller jag inte det minsta på vintertidsomställningen! Det finns väl egentligen inget att skylla på, förutom sambons fantastiska sömn som gör att han inte hör ett pip på nätterna (Va, har Krabaten ropat inatt?).
Just nu är min stubin ungefär lika lång som Mark Levengoods hår. Jag är en ytterst oinspirerad mamma till ett snorigt barn, jag har ett diskberg i köket, tvätt som ska hängas, lite hobbygrejjer att reda upp och jag-orkar-helt-enkelt-inte-tårar som bränner bakom trötta ögonlock.

Sömnsaldo de senaste nätterna (för mig):
Inatt: 4 h
Natten innan: 6 h
Natten till fredag: 3 ½ h
Nätterna innan det: Minns inte, men det är ett under att jag åstadkommit något på jobbet i veckan! Senaste gång jag sovit helt ok, det var när krabaten var febrig och tillfälligt inkvarterad i vårt rum.

Insomningen på kvällarna är ok, det tar i medeltal en saga och några gonattvisor och totalt tar det sällan mera än 20 minuter i anspråk och det är acceptabelt. Att vakna klockan 6 på morgonen går också, bara man fått sova under dedär timmarna emellan. Och det skulle vara ok att gå upp på natten om min hjärna inte ställt in sig på att om man ska upp en gång så ska man en gång till om 1½ h, så varför somna emellan?

Nåja, hur göra med tutten? Först gömma undan den helt dagtid och när det går bra, lämna bort den nattetid också? Eller ge den till djurbebisarna på Lundo zoo? Illasmakande mönjor tar jag inte till förrän jag är utan andra ideér.

När det är avklarat är det dags för sambo-träning. Öronproppar och gå och sova i annat rum för min del antar jag. Dealen är den att när nästa filur som ska nattammas är här, så ska krabaten redan vara van vid att pappa är den som man ska ropa på på nätterna.

3 comments:

RockMom said...

Lider med dig!
Och förstår. För sådär ser alla mina nätter ut. Håller med om att det är helt ok att vakna 6, ja till och med 5, om man sku få sova däremellan.
Men man kan väl inte få allt här i världen :)
Och fast det är jävligt tungt just nu, så lovar jag dig (och jag VET) att det bara är en period. Du FÅR sova snart!!
(Och på tal om karlar, så har de nog nån sorts sova-genom-vadsomhelst-gen)

Kram

Kamomilla said...

Sådär hade jag det också. Gubben sov genom allt. Men den där sömnskolan... jag rekommenderar verkligen. Testa det nu när du får tid.

Höperöt said...

Jo, det är väl en fas, men tungt när man vet att man ska orka med jobbet och vardagen utan att veta när man kommer att vara utvilad nästa gång. Det känns som om jag hasat mig fram på knä de senaste veckorna.
Fast, redan det att jag inte jobbar och har möjlighet att sova en eftermiddag eller två kommer att göra mycket för orken tror jag!

Ja jag vet inte vilken slags sovgener de har dedär papporna, de skulle kunna vara lite mera jämnt fördelade mellan könen om ni frågar mig!

Steg ett blir nog avvänja nappen, det är ju på grund av den, eller dens frånvaro, som jag måste upp flera gånger per natt. Sedan får vi se, om sömnen inte förbättras av det är det den hårda skolan som gäller.