15 October 2011

Godsaker

Jag håller på att skämma bort mig själv med en massa godsaker just nu.
Igår bakade jag och krabaten mina favoriter: Dallasbullar.
Eller vaniljsnurror eller vad de nu kan tänkas heta på korrekt svenska. En liten sats vanlig bulladeg (på 3 dl mjölk alltså) och så gör man en fyllning av 150 g smör, ½ dl ljus sirap eller socker, 2 dl kvarg och så en påse vaniljsåspulver (jag sade aldrig att det var hälsokost!). Kavla ut degen, bre på fyllningen, rulla ihop, skär i 1½-2 cm tjocka skivor jäs en passlig stund och grädda i 225 grader i 12 minuter.
Men vi hade redan kaffebesök så de flesta dallasbullarna är ett minne blott och nån bild finns inte.

Nu ikväll får vi samma besök som förra helgen. Då blir det grönsaker i ugn med karelsk stek på. Batat, kålrot, morötter och broccoli i lagom stora skivor, vitlök och lök i klyftor, sedan oliver, fetaost, olivolja och rosmarin. Salt och peppar på. In i ugnen i 190 grader en timme. När halva tiden gått slänger man över Karelsk-stek tärningar som man brynt innan i het stekpanna och låter dem puttra klart i ugnen. Mums! Och praktiskt att slänga allt i en form, bör väl tilläggas.

Så ser maten ut för tillfället. Det är heimlaga morötter, det är därför de inte är lika tvättade och piffiga som köpis, men sini, skillnaden sitter i smaken!

3 comments:

Kamomilla said...

Härligt! Heimlaga morötter är grejer det!

RockMom said...

Nam nam

Höperöt said...

Och gott blev det också!