18 August 2013

Boktips

Och lite söndagsgnäll.
Idag är en dag då jag gjort allt som varit planerat på förhand och allt som jag måste, medan allt det som borde göras ligger och skräpar i hörnen. Roskisar borde bäras ut, kaffekokare borde avkalkas, tvätt borde vikas, uppsatser borde skrivas, småsaker borde plockas.
Istället sitter jag här och planerar en bok med tidningsurklipp med inredningsideér för vårt nya hus och funderar om man får dricka rödvin fast det är söndag.
Nåja, för att vara ärlig med mig själv är jag väl just så pigg och effektiv som man är när man varit ensam med två knattar i tre dagar, varav två dagar tillbringats mest inomhus på grund av feber och förkylning.

Samtidigt som jag har allt det där man borde som väntar på mig, sitter jag och jännär över en bok som hoppade i min hand i biblioteket i lördags när jag tuffade förbi den, med en vilt protesterande lillknatt på armen (han försökte sparka av sig stövlarna), samtidigt som jag försökte förmana storknatt som inte orkade vara lugn längre utan började leka tafatt mellan hyllorna. En riktigt nöjesresa alltså!
Men boken var ett riktigt kap (om man är som jag och lika gärna läser självhjälpsböcker som romaner).


Låt så vara att jag har den finska versionen här hemma. Den handlar alltså ganska precis om det som rubriken utlovar. Men den tar upp det från en lite annan synvikel är många andra böcker gör. Författarinnan, Christina Strutt (sitt något fjantiga namn till trots), väljer att ta upp en hållbar, kemikaliefri (utöver soda och ättiksprit) livsstil ur ett mera "så gjorde man förr"-perspektiv och konstaterar bara i förbifarten att man levde hållbarare då, istället för att förmana och peka ut exakt hur många kärnkraftverk du använder om du inte odlar din egen slanggurka med hästgödsel och regnvatten (typ).
Dessutom kommer det goda tips (hur du lappar kläder, hur du gör en egen ansiktsmask) och recept emellan informationen, blandat med ljuvliga bilder som får en att vilja inreda snarare än leva hållbart (hon är inredare annars, författarinnan). Jag kan bra tänka mig att vissa tycker att den är flummig och gammaldagas, men för mig är det praktiska tips i lämplig mängd, som jag har lätt för att ta till mig.

1 comment:

Kamomilla said...

Låter som en riktigt intressant bok!