16 September 2011

Förbannelsen med eget hus

Fördelarna är ju många, plommon, vinbärsgelé, äppelträd, öppen spis, trädgårdsland, egen gård, inga grannar på andra sidan väggen, you name it!

Men så har det ju sina baksidor. Speciellt när man köpt, så att säga, begagnat hus.
Igår kväll surrade pumpsystemet för batterivattnet på ett bekant sätt, så jag bad sambon kolla det. Mycket riktigt, vattentrycket i våra värmeledningar låg nere på noll. Han fyllde på vattensystemet (enkelt, man vrider på en kran tills trycket blir lagom) och så borde det vara frid och fröjd, men icke. Det fortsatte susa varslande i systemet. Några minuter senare märkte jag att det droppade vatten i hastig takt från vårt tamburbatteri, där som vi vridit ner termostatet till noll under sommaren. Nåja, vi öppnade termostatet lite, droppandet slutande, vi torkade upp (och hoppades VERKLIGEN att inte mycket vatten runnit längs med rören ner under golvet), men själva susandet i rörsystemet fortsatte. Vad kan man göra halv elva på kvällen? Inget. Vi stängde av hela vattenpumpen och gick och la oss.
Idag blev det då att ringa rörexperten och elda för att hålla värmen i huset. Varmvattnet fungerer ju ändå som vanligt.

Men...
Hushållsavdrag eller inte, dit far pengarna som jag sparat för att köpa ny säng till krabaten, så han kan få flytta till sitt eget rum. Ingen fara, han kan få bo med oss ett par månader till fastän vi byter sovrum. Där finns gott om plats för spjälsängen, så det går bra, men lite snopet känns det ju att huset ska bråka såhär med oss...

Det var fem före att jag skulle ha frågat sambon om vi bara ska hyra en radhuslägenhet nånstans istället. Inte billigare, inte eget, men då får också någon annan stå för smällarna när rören läcker.

5 comments:

Nickby rapporterar said...

Jag är den som med jämna mellanrum drömmer om ett eget hus. Det jag ser framför mig är fester på gården, den öppna spisen och det stora köket. Och så öppnar jag ögonen och ser läckande rör, snöskottning och paj på oljepannan. Så, jag bor kvar i höghus och hoppas att det reder upp sig för er och vattenledningarna inför helgen! Micaela

Anonymous said...

Susandet kanske berodde på att det kommit luft i systemet.
När barnen var små och pumpen slutade fungera och maken var på resor hela tiden kom han hem till veckosluten och fixade nånting, bort igen osv. Och jag bar tvättvatten och spolvatten från brunnen i skogen, dricksvatten från nån källa och bykade hos vänner eller i gästhamnen. Men jag föredrar eget hus oberoende.
Maj

Höperöt said...

Nickby - Egentligen har jag inget emot snöskottande och gräsklippande, att byta lite lister eller fönsterkarmar nu och då, det är väl därför vi ville ha ett egnahemshus. Men när det kommer till oljepannor, vattenledningar och innertak är det sådant som jag har noll koll på. Det är dendär kombinationen av skrämmande okunskap och risken för ett tomt sparkonto som får mig att ibland drömma om ett höghusliv. Huset lär väl stå kvar över helgen!
Det som ska bli spännande att se är när hela rörsystemet måste bytas ut, vi hade hoppats att det skulle ta en tre, fyra år ännu.

Maj - Jo det första suset berodde på luften, den måste tömmas ut ett par gånger i året, så det är vi beredda på!
Det jobbiga är när det blir såna problem att vi själva inte kan fixa det längre, för det är då det blir jobbigt och dyrt.
(Jag är alltså beredd att byta ut rörledningarna och sätta in bergvärme genast den sekunden vi har råd till det!)

Eva said...

Jag drömmer också om ett hus! Eller något eget överhuvudtaget! Men problemen slipper man ju gärna... Men eget överväger ändå! Hoppas det löser sig för er!

Höperöt said...

Eget överväger, alla gånger!

Och som tur var det inget värre, denhär gången heller, bör jag väl tillägga. Det är bara vår varmvattenbytta/pump som fått sig en knäpp nån gång tidigare och är lite opålitliga. De ska alltså bytas nån gång inom en överskådlig framtid, men de tuffar i alla fall på och fungerar, förutom nåt smärre dilemma en gång i halvåret typ.