24 February 2011

Höperöt pynjar del 1

För att inte fastna i sjukdomsbabblet och småbarnsyrandet, nämnde jag här förresten att krabaten nu börjat tulta runt på egna ben och hans nya favorithobby är att klättra upp i sin egen matstol när han börjar bli hungrig? Hrrm, just det. Så skulle jag ta och skriva om nåt annat i stället, saker som jag håller på med, till exempel.

Här inom de närmaste dagarna bara, i början av mars hade jag tänkt, så ska det sås här i huset.
Trädgården på holmen ligger förvisso under en halvmeter snö och det är en sådär -20 ute idag, men solen får vilket grönfingrat kucko som helst att börja tänka på små spröda blad och skott. I år satsar vi på en ytterst traditionell växtblandning i trädgården.

Förutom potatisen så blir det morötter, rödbeta och kålrot i den rotigare delen av landet. På köksträdgårdssidan blir det två olika sorters sallad, röd och grön bladsallad, samt två olika sorters bönor, grön buskböna och gul vaxböna. Gul lök och i år även vitlök. Ärterna mådde fint i fjol så sådana ska vi peta ner i år också. Och så blir det lite örter, dill, persilja, gräslök och så ska jag se om inte dendär röda basilikan som ska vara lite tåligare ändå ska överleva i vårt land. Sedan är jag ännu lite i valet och kvalet gällande broccoli eller brysselkål. Kålförsöket i fjol falierade nämligen på grund av larverna. Det var inte mycket att ta vara på av de små vitkålshuvudena och blomkålen var så uppäten att den blev till ingenting.
Solrosfrön ska vi slänga ut bara på måfå och se om det blir nån fågelmat och den enda svartvinbärspinnen som överlevde den torra sommaren i fjol ska få ett nytt försök med nya kompisar. Sedan håller jag bara tummarna för att äppelträden och päronet överlevt den stränga vintern.

Men det som ska göras innan, sådär med erfarenhet från i fjol, är att blanda lite mera torv/kompost i jorden och en aning mera sand till potatissidan. Och så ska ju allt framför allt inhägnas sedan vi märkte att vi har rådjur på holmen...
Mycket jobb! Och mycket gott att se fram emot!


Höperöt, hackan och ogräset.

2 comments:

Haiju said...

Vill du komma och fixa ett trädgårdsland åt mig åxå??

Höperöt said...

Jag som trodde att du redan hade en egen trädgårdsmästare ;)

Du får gräva själv, men om du vill kan jag komma med halvproffsiga kommenterarer som "här behövs mera kalk" eller "vattna om det verkar torrt" :)