19 November 2012

Matsläng

Ger mig själv en välförtjänt reprimand efter att jag frostat ur frysen idag och slängde nästan tre kassar med gamla grejjer.
Kött och fisk då främst. Uj.
Svinnet tycks bero på två saker:
-Jag borde verkligen bli bättre med datummärkande, så jag lätt kan ta från den äldsta ändan när jag dyker ner i frysen.
-Jag borde få till nån vettig sortering i dendär stora arkku-frysen (hjärnsläpp, vad heter det på mitt modersmål?), men hur gör man det? En pafflåda för köttet så att det hålls åtskilt från resten? Men då man har mycket, svamp, sylt och bär där försvinner till slut också pafflådan under allt annat. Har nån tips tas de tacksamt emot!

6 comments:

sarai said...

Ark?
Jag hade två nätkorgar som hängde på kanterna, så det liksom blev två våningar i frysen. =)

Anonymous said...

Frysbox! Vi har också trådkorgar i vår. Borde städa och slänga jag också! Pafflåda suger i sej fukt så det är kanske inte så bra. Smartstore-box? Om den håller i så kallt.

Maj

Höperöt said...

Frysbox såklart! Jag hade redan uppfunni ordet fryskista, men de lät inte helt korrekt det heller :P

Boxen i fråga är alltså billig och begagnad och även om det funnits en trådkorg eller två så är de nog borta och försvunna för länge sedan. Jag funderade på sånadär vanliga plastkorgar. Såna som man brukar förvara yllesockor i (eller det brukar vi ha dem till i alla fall). Håller de månne för frysning?

Frida said...

Tänkte säga just såna korgar som du nämnde. Borde väl hålla, orthex gör ju frysburkar också? Du kan ju köpa en liten korg och testa? Tror dessutom att problem oftast uppstår vid temperaturväxlingar? Fast vad vet jag, är värdelös på kemi och fysik...

M said...

Miljömaije ser dig! :D

Nä, men jag var också tvungen att hutta bort lite lyxmat här när jag till slut frostade av min allt annat än miljömärkta lilla vitvara.

Jag sku vilja påstå att det bästa är korgar av metall. Många har såna överblivna då de rivit sina gamla klädskåp. Värt att kolla på findit? Visst går plastkorgar också, men de spricker ibland pga kölden. Och slakterilådorna är för tunga och stora tyvärr. Tried.

Jag har nu gjort ett system med FIFO (first in first out på nördiska) och radat upp saker enligt innehåll och ungefärligt datum. Det är väl kanske lättast, tycker jag som till skillnad från moderskeppet gillar ordning i skåp.

Nu ylar pysen, time to go!

Höperöt said...

Frida - Jepp, tänkte också att om märket är detsamma så kanske... Ska testas hursomhelst!

M - Åh du sorterade människa! FIFO låter jättesmart, var lär man sig det? Och jo det bästa skulle ju förstås vara att få tag på dedär ståltrådskorgarna, måste höra om nån bekant är på väg att slänga en gammal frys och har några till övers.