04 October 2012

Sovmorgon och bönesjalar

Ojojoj, tänk lyckan att bli väckt av en liten kladdig hand rakt i ansiktet, titta upp och inse att klockan är sju (nästan iaf). Inte sex, inte halv sex, utan sju! Dendär extra morgontimmen gör underverk.
Och ännu är jag trött trött trött, den senaste månadens, nej förresten, månadernas, nattliga aktivitet har satt en sömnskuld som heter duga i mitt system.
Inatt har jag förvisso sovit med ett barn på var sida om mig de flesta av nattens timmar och att köpa en 180 cm bred säng börjar kännas som en bättre lösning för oss än att tvinga krabat och filur att sova på sina egna tänkta platser.

Över till något helt annat.
I mina sökanden på nätet efter spännande idéer och stickmönster, så har jag vid ett par tillfällen snubblat över så kallade Prayer Shawls. Oftast simpla små mönster som inte fått det att spritta till i min sticknerv. Namnet och utseendet har fått mig att associera till strängt kristna sparsmakade samhällen i den amerikanska mellanvästern där kvinnorna behövt nåt snabbstickat att dra över axlarna då de, innan soluppgången på söndagarna, i tystnad blivit ledsagade av sina äkta män till den dragiga lilla kyrkan. Jag låter fördomarna florera fritt, som ni märker.

Av nån orsak jag inte längre minns tog jag nyligen reda på lite mera om saken och såhär ligger det till:
Det ÄR amerikanska kyrkliga kvinnogrupper som ligger bakom den moderna bönesjalen, men sedan får nog mina fördomar ge vika.
En bönesjal (eller comfort shawl, eller friendship shawl) är en gåva som du stickar till någon i nöd och behov av stöd, det kan vara sjukdom, svåra livssituationer, stressiga perioder. Tanken är att du stickar in en massa varma tankar, lyckönskningar och tröst i maskorna. (Jag hoppar över en massa religiöst och spirituellt flum här nu och skriver om saken så som jag väljer att tolka den)
Erhållaren får sedan en gåva som värmer i dubbel bemärkelse, får du en bönesjal vet du också att någon har tänkt mycket på dig, eller ber för dig och önskar att allt ska ordna sig för dig. Orsaken till att de är enkla och lättstickade är inte att de ska se simpla ut, utan att stickaren ska kunna koncentrera sig på välgångsönskningar istället för svåra mönster. En annan orsak är ju att den ska kunna stickas rätt snabbt och ges så länge den som ska få den är i behov av den.
I övrigt kan de se ut hur som helst, orginalet har väl varit rakt stickat, men trekantssjalar, halvcirklar och fyrkanter i vilka färger som helst, inte bara grått.

Tala om att få sina fördomar ställda på huvudet. (Fast jag lär inte vara den enda med den uppfattningen att det är nåot som ska användas typ i kyrkan, åtminstone enligt min googling)
Med andra ord, nu är det bara att vänta snällt på att nån bekant går och bryter benet eller blir kickad från jobbet, så att jag får en orsak att sticka en.
Eller är någon i behov av en? Säg bara till!

4 comments:

sarai said...

Har oxo stött på dem. Förstod att man även kan sticka "på lager" eller till länder långt bort.. Eller en till dej själv att ha när nån liten behöver tröst kl fyra på morgonen och mamma är frusen och trött? Så finns det de intressanta möbius-halsdukarna (moebus?). En tub med det där halva tvinnet på.. sån skulle säkert också vara kul att sticka... =)

Höperöt said...

Njemen, precis vad jag tänkte: Om man skulle göra en åt sig själv.
Om du dessutom håller med så är det väl bara fritt fram att sätta igång! ;)

Mikaela said...

Jag tyckte det där med comfort shawls (jag väljer att kalla det så) lät trevligt.. jag ska nog googla på det själv så får vi se ifall det blir ett kommande projekt eller ej :)

Hoppas förövrigt att allt är bra med dig! Skulle va så kul att träffas och höra lite mer om livet och de nya studierna och så.. Kram!

Höperöt said...

Comfort shawl lät rätt tilltalande!
Och visst låter tanken ett arbete med lite tanke bakom rättså trevligt!

Annars är allting bra. Hinner knappt med hälften av allt som jag själv vill förstås, men är så glad att jag började studera igen!
Hur mycket jag än tycker om knattarna är jag nog inte gjord för att sitta hemma och bara vänta.

Jag skulle också väldigt gärna träffas och uppdatera lite! Fast jag vet inte när, vi har ännu inte hunnit bestämma oss för hur julen ska firas (börjar vara dags att vara i Vasa en jul nu!). Vad har ni för jul- och nyårsplaner?