18 June 2012

Kattkräken och deras kräk till ägare

Vi bor i ett klassiskt småhusområde och på klassiskt vis har många grannar katter. Katter som är så praktiska djur när de kan gå ut på egen hand medan ägarna är på jobb eller stugan eller whatever. Och på klassiskt kattvis är reviren viktiga och man kakkar inte på egen gård, alltså går kattkräken till andras trädgårdar. I dethär specifika fallet: vår trädgård. (Undantaget närmaste grannarna som har innekatt, stort tack för det!)
Nu har jag två gånger inom loppet av en vecka fått gräva bort eländig stinkande kattskit från mitt salladsland och jag blir så arg!

Det som stör mig mest är att det inte finns något att göra åt saken.
Hittar man en frittgående katt utan halsband eller bricka så är det ju bara att överläma den till myndigheterna, men då är ansträngningen på min sida. Hittar jag en katt med namnbricka så får jag föra den till ägarna, mitt jobb igen. Om jag vill skydda mitt trädgårdsland från sanitära problem får jag själv köpa och själv spika upp ett staket och under tiden sitter de attans kattägarna på sina feta arsel och tycker att det är så jävla praktiskt att ha katt!
Ursäkta grekiskan, men dethär är något som jag finner så tokorättvist, att salladen som jag köper och vårdar blir oätlig tack vare andra människors slapphänthet.

Finns det något lagligt man kan göra för att slippa det en gång för alla??
Och att jag ska flytta på mig långt ut på landet är INTE en lösnig.

7 comments:

sarai said...

ta lämningen i en påse och bär det till kattens ägare... "det här var visst er?" och ett strålande leende! Jobbet blir då oxo på din sida.
Skjut katterna. Med salt? Eller med vattenkanon?
*sympatier!*

Anonymous said...

Jag förstår så väl ditt problem. När vi bodde på Malmen och äldre sonen var liten så kunde han inte använda sandlådan eftersom grannskapets katter också gjorde det. Inte vill jag se katter här heller, jag matar inte småfåglar för att de ska bli kattmat. Knappast är det ens tillåtet att ha katter lösa på annans område, i synnerhet när det finns ungar av alla de slag. Den gången vände jag mej verkligen till myndigheter av olika slag för att se om det fanns nånting att göra men nej! En tant i närheten hade nämligen tiotals katter, så det kryllade av dem.
H Maj

Anonymous said...

Nähä, de får inte springa fritt omkring! Kanske den lokala tidningen kunde ta upp frågan!
Maj

http://www.harriholtta.fi/book/export/html/279

Höperöt said...

Sarai - Ett korvpaket och ett ljuvt leende skulle säkert vara effektiv medicin, enda felet är att jag helt ärligt inte har koll på exakt vems katt som är vems eftersom de dallar runt lite hur som helst här på vår lilla gata. Ett annat alternativ är förstås att ringa på hos många!

Maj - Jo det lär vara så att i tätbebyggt område ska husdjur hållas på egen tomt. Jag tror att det är i Ekenäs som dom faktiskt tagit fasta på dethär och har koppeltvång på katterna!
Borde kanske skriva ett litet sött "tummen ner" till den större tidningen. Men sen dethär med lokaltidiningen...

Det blir så lätt missförstått, vi hade en kattbeskyddare till granne hemma i österbotten också (samma problem där ja) som pappa försökte tala med, med följden att han fick hela hemlösa-katt-föreningen på nacken och fick veta att han var en katthatare och så dök det visst upp ett anonymt brev hem när det var som värst. Jag säger inte med detta att alla kattägare är överbeskyddande smågalningar, men det är inte ovanligt att en stor del är gamla tanter som bara har gullegrisar som aaaldrig gör nånförnär, (fåår den inte kakka lite i ditt trädgårdsland, katter gööör ju bara så?) och jag är lite orolig att det skulle bli en massa osakligheter från kattägarnas håll. Nåja vi ser!

Anonymous said...

Be nån redaktör ta upp saken! Så behöver inte du bli måltavla. Polis kan ju intervjuas.
Maj

M said...

Frågan är intressant. Eftersom sambon nu också är en kattägare har jag inte mycket att säga till om. Jag har flyttat upp de ätliga växterna i lådor (inget växer ändå i vår ökensand... ) men avskyr likväl kattgroparna i mina blomland.

Det ska dock erkännas att vår egen katt har lika stor skuld i det hela som grannarnas. Katter är ostoppbara, eftersom de är 100 % sina egna. Jag har ju vuxit upp med det så bryr mig inte i lika hög grad. Däremot hatar jag hundrana, eftersom hela centrum använder vår gårds om nån slags rastplats. I slutändan avskyr jag alltså människor som har djur, när jag tänker efter.

..och den här kommentaren är helt pointless what so ever.

Höperöt said...

M - Alltså jag tror och hoppas att det finns ansvarstagande djurägare och även för mig känns tanken på en katt i löplina på bakgården rätt löjlig, även om det är tvång på det i vissa delar av landet. Tänker mera som så, att OM man ska ha frigående katt, så kan man ju ha det på landet, så pass långt från närmaste granne att inte de påverkas negativt. Och har man katt så får man väl göra som du, flytta upp det ätliga eller lära dem att göra sina grejjer inne på en egen sandlåda :)