06 December 2011

Dom kallar det "firande"

Alltså dethär självständighetsdagsfirandet.
Jag har sagt det förut och jag kommer att påpeka det igen; Varför har vi världens tråkigaste självständighetsdags/nationaldagsfirande i dethär landet?

Jag menar, varför göra det till årets tråkigaste dag som sedan kulminerar i tv-tittande klockan tio före sju på kvällen?
Och för all del; Tänd detdär ljuset, håll en evighetslång kyrkomässa (även fast jag har svårt att tro att kyrkan var väldigt inblandad i självständigheten, den är väl bara glad att vi inte har ortodox statskyrka eller?), sjung ett falskt vårt land med förfrusna tår vid en grav, visa dendär tråkiga svartvita filmen på tv (ingen kan påstå att storyn är medryckande), lyssna på Sibelius (vilket kan vara helt trevligt!), alla är traditioner och alla är till för att bevaras, men utan något som uppväger dem så skäms jag liksom att berätta vad vi gör på självständighetsdagen för utlänningar.

Och innan nån höjer fingret och säger "Kiitos 1917-1918" eller "1939-1944" så vill jag påpeka att jag känner den största tacksamhet till mina egna släktingar och till alla som krigat och dött för Finland, för mitt land, genom tiderna. Synd bara att firandet är kvar på samma nivå som 1944 då tårarna ännu inte torkat och gravarna knappt skottats igen. Det jag känner idag är ju en positiv tacksamhet, en orsak att fira, en stor glädje över det jag har idag!

Sedan måste jag erkänna att jag är dålig på att hitta på alternativ. Vi råkar nu fira den 6.12. Mitt i julförberedelserna, mitt i slasket och snålblåsten. Tanken på att tvinga ut Marjatta från Sambakoulu på Espan och dansa för vår frihet i bikini och strutsfjädrar känns ungefär lika osmakligt som de nuvarande traditionerna är tråkiga.

Den tradition jag uppskattar mest idag är fackeltågen, för att de lyser upp, för att alla kan träffas och gå med och alla kan sjunga nationalsången och man måste inte nödvändigtvis gå till en gravgård, utan nåt fint monument som representerar vårt land på ett trevligt sätt!
Och det där med att alla tänder ett ljus i sitt fönster, lite som en lokal earth-hour, det är ju en mysig tanke!
Och så kunde det ju vara tradition att äta nåt speciellt, okej, vi lär ha karelska piroger som nationalrätt och det är ju lite, tjaa... Men nåt annat traditionellt? Eller så kunde dom publicera recepten till slottsbalens snittar en vecka på förhand så man har chansen att äta samma hemma själv?

Eller är det bara så att jag är van vid väldans tråkiga traditioner och nån som läser kan tipsa mig om trevligare saker att göra på just självständighetsdagen?

3 comments:

Lotta said...

Tja... gå en promenad om vädret tillåter, träffa goda vänner, se en rolig film, dricka lite bubbligt, äta något gott, med finländska blåbär till efterrätt... de spelade ju skön jazz på slottet ikväll =)

Höperöt said...

En promenad blev det och slottsbal på kvällen med räksmörgås (börjar bli en egen tradition snart) och alkoholfritt vitt vin (börjar kännas som en tradition det också :P).
Och jazzen var trevlig, dessutom är jag lite kär i Osmo Ikonens röst så jag tyckte om upplägget!

M said...

Själv gillar jag det tråkiga. Det ger en frihet att göra vad man vill, istället för att tvångsfesta. Du KAN ju fira om du vill! Men måste inte, som typ.. nyårsafton. Halleluja!