31 January 2011

Se tåjnen virallinen kijeli

Så var jag på intervju idag. Och förvånade mig själv genom att inte vara det minsta nervös och prata relativt bra finska dessutom. Det lönar sig att vara relaxed!
Det var faktiskt en liiiten firma så titeln de lockade med i annonsen var nog något överdriven, det var inte så mycket myynti som assistentti eller allmän nakkikone, men i övrigt verkade dom riktigt trevliga de som hade stället och jobbet i sig innehöll en hel del eget ansvar också!

Nåja, om jag inte får jobbet så faller det på att jag är så uschlig på att skriva på finska och det att jag inte kan palkanlasku. Å andra sidan båda är saker man kan lära sig!

Så, tips på hur man attans snabbt lär sig korrekt skriftlig finsk grammatik mottages härmed av undertecknad...

EDIT:
Sambon tipsade om det som hans chef föreslagit för honom - att vi bara skulle tala finska hemma i en vecka. Annars bra, men jag lovar, det GÅR inte! Vi är båda så helsvenska att om vi talar det andra inhemska så blir det bara skämtjargong av det hela och ingen kan ändå korrigera den andra...

4 comments:

Kamomilla said...

Läsa Turunsanomat och lyssna på finsk radio... prata för sig själv... :D

Höperöt said...

Till exmpel!
Det blir en del finsk radio redan nu som det är, men jag borde läsa massor massor mera finska. Borde eventuellt ta mig via bibban och hämta lite finsk litteratur...

Ajjo! Och jag undrar lite om inte detdär affirmerandet fungerar lite i alla fall, jag är fortfarande förvånad över att jag inte var nervösare än vad jag var idag!

M said...

Är det grammatiken det faller på så finns inget effektivare än att skaffa dig finska vänner. Efterlys på lämplig internetforum!

För att piffa upp ordförrådet går inget upp mot att sätta lappar på allt, precis allt du ser omkring dig. Vad är det här? En näyttö. Eller en kahvinkeitin. En liesituuletin. Och sånt. ;)

KRAM

Höperöt said...

M - Uj, jo jag vet, jag borde hitta nån helfinsk granne här i närheten och tvinga mig på den med våld!
Egentligen är det inte hemskt, att tala finska med en finskspråkig alltså, men att komma igång, innan dom håksat att man är finlandssvensk och därför talar lite otydligt ibland och korrigerar sig själv emellanåt, det är jobbigt!

Nåja, men detdär med nätet fungerar kanske, en liten kontaktannons där man är ärlig från början. "Suåmenruåtsalais-nainen etsii keskusteluseuraa..."