18 July 2012

På tal om hobbyn

Som ett svar på Sarais kommentar till föregående bloggpost:

Att surfa på nätet kring sin hobby, det kan bli ödesdigert.

Jag hade en gammal puck med hahtuvalanka (filtande garn typ), sån som inte är tvinnad, utan består av lösa fibrer i en tunn sträng.
Jag kom fram till att jag aldrig sist och slutligen kommer att använda den till att sticka nåt för filtning (blir för styvt i mitt tycke), men som vanligt garn kanske... Det har ju så fin färg.
Nåja tack vare min vän gåågel, ett trähjul och en pinne från Sinooperi, en krok från en vajergardin och ett visst mått nyfikenhet så håller jag nu alltså på att testa om det går att spinna till vanligt garn:

Instruktioner för hur man gör en egen slända finns att hitta här.

Det går! Sländan blev liten och lätt och är bra att öva med och det går tokmycket enklare än att spinna från kardad ull för här är det bara att släppa ut lite filtgarn i taget utan att vara rädd att det går av eller blir ojämnt (har testat det en gång). Hur som helst, det som återstår att se är om jag orkar spinna båda trådarna (hahtuva-garnet är dubbelt) och sedan spinna ihop dem till ett tvåtrådigt garn som förhoppningsvis tål stickning också.

Nu skulle man tro att jag slutade här då. Nejnej, jag håller redan på att försöka reda ut var man får tag på kardor (svindyra) och en begagnad spinnrock (lite billigare) och lite testull.

En del av mig ropar: Du har inte tid just nu!!!
En annan säger: Men så bra att du har prövat på och har all grejjer hemma sen nån gång när du har tid!

Nej det är nog inte det smartaste jag gjort på länge, men kanske det roligaste!

6 comments:

Anonymous said...

Kardor kan troligen LÅNAS (nej du får inte ta dem till egna) från vindsköket-i-översta-pafflådan-på-den-vita-byrån-bakom-barnsängen-och breved-den-stora-shenken hos mams och paps

syster (även-hon-lite-garnig) yster

Höperöt said...

Men shenkenberg så bra!
Bolagskardor är bättre än inga kardor. (Dom är väl inte i en "slängas" låda?)

Förhörde mig försiktigt om mommos gamla spinnrock också, men då jag har en vag känsla av att den är bortgiven kollar jag på huuto istället...

Anonymous said...

Aj, jag har en gammal spinnrock men jag har ren lovat bort den. Men om inte B vill ha den så ska jag komma ihåg dej! Och en karda har jag väl, eller var det två, men den håller jag tror jag.
Maj

sarai said...

*gapskratt*
jag hittade den här bloggen igår när jag bara pikulite surfade och tittade på stickmönster... =)
http://beyenburgerin.wordpress.com/

Höperöt said...

Maj - Gör det! Men jag sitter redan och fingar på några på huuto.net, så det kan ju hända att jag får så bråttom att jag slår till innan ;)

Höperöt said...

Sarai - Jo alltså, galenskapen finns överallt ;)